Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Ακόμα και 6 λεπτά ύπνου ευεργετούν τη μνήμη

Ακόμη και ένας υπνάκος των έξι λεπτών είναι αρκετός για να ενισχύσει τη μνήμη, υποστηρίζουν Γερμανοί επιστήμονες.
Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει στο παρελθόν την ύπαρξη σύνδεσης ανάμεσα στον ύπνο και στη βελτίωση της μνήμης, ωστόσο ομάδα επιστημόνων του Ντίσελντορφ θέλησε να βρει την ελάχιστη διάρκεια ύπνου που μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα απομνημόνευσης. «Η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι ένας εξαιρετικά μικρής διάρκειας ύπνος προκαλεί σημαντική βελτίωση της μνήμης», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό New Scientist.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από ομάδα φοιτητών να απομνημονεύσουν μια σειρά από λέξεις και στη συνέχεια τους έδωσαν διάλειμμα μίας ώρας πριν από την εξέταση. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, σε κάποιους επετράπη να κοιμηθούν για έξι λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν ξύπνιοι. Τελικά, υψηλότερα σκορ στο τεστ μνήμης σημείωσαν οι φοιτητές που κοιμήθηκαν.
Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, η επεξεργασία των αναμνήσεων γίνεται στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, δηλαδή 20 λεπτά από τη στιγμή που το άτομο αποκοιμήθηκε. Η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων, με επικεφαλής των Ολαφ Λαλ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο την ίδια στιγμή που αποκοιμιέται το άτομο να ξεκινάει μια επεξεργασία που συνεχίζεται ανεξαρτήτως της διάρκειας του ύπνου.

Πηγή : Έθνος

Σχόλιο: Και εγώ που νόμιζα ότι ο ύπνος αποβλακώνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: